Kategorie
Kulinaria

Wrap z cielęciną

Składniki
Cielęcina – 200gr.
boczek – 50gr.
pomidory – 2szt.
ogórki małosolne – 2szt
cebula – 1szt.
śmietana kwaśna – 4-5łyżek
gorczyca dijonska – 1łyżeczka
pietruszka – ½ pęczka
sól, pieprz i cukier do smaku
Ormiański lawasz lub meksykańska tortilla

Przygotowanie
Cebulę kroimy na plastry, odstawiamy, boczek drobno kroimy i smażymy na suchej patelnie, wytapiając tłuszcz. Przekładamy boczek na papierowy ręcznik, a na tym tłuszczu, na patelni smażymy pokrojone na paseczki cielęcinę. Smażymy na mocnym ogniu przez 3 minutki, dodajemy cebulkę i smażymy do gotowości.
Pomidor kroimy na plasterki, ogórek na paseczki, pietruszkę siekamy.
Przygotowujemy sos mieszając śmietanę z gorczyą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Jako sos można tak samo użyć własne przygotowany majonez, lub sos tatarski.
Smarujemy placek chlebowy sosem, wkładamy wszystkie składniki i mocno ściskając rolujemy, smażymy z obu stron albo na grillowanej albo na zwyklej patelni z odrobiną masła klarowanego.
Smażymy na średnim ogniu, do lub mniej lub więcej chrupiącej skurki.
Smacznego!