Tolma

tolma

Tolma to nic innego jak gołąbki w liściach winogron. Te możecie kupić w sklepach w produktami żywnościowymi z całego świata. Musicie jednam zwrócić uwagę by z paczki wybierać młode miękkie liście. Są one jaśniejsze i mniejsze od pozostałych. Można je także zrobić samemu. Zerwane młode liście winogron moczymy przez 5-7 minut w gorącej, osolonej wodzie.

Składniki:
opakowanie listków winogronowych
0,5 kg baraniny (może być wołowina);
0,3 kg wieprzowiny;
1 pełna garść ryżu;
3 główki cebuli;
1 pomidor;
2 łyżki koncentratu pomidorowego;
2 łyżki masła;
3 łyżki ciepłej wody;
pęczek mięty;
pęczek kolendry;
1 łyżka suszonej bazylii;
5 ziaren pieprzu;
2 liście laurowe;
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Mięso drobno siekamy (jak na carpaccio, posiekane mięso lepiej smakuje od mielonego). Obgotowujemy ryż przez 3-4 minuty. Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Następnie w misce mieszamy mięso z cebulą, ryżem, koncentratem pomidorowym i posiekanymi ziołami. Robimy wgłębienie w farszu, dajemy masło i wlewamy ciepłą wodę (w ten sposób masło rozpuści się). Wszystko mieszamy.

Przygotowany farsz odstawiamy na kilka minut, tak by smaki przemieszały się.
Marynowane liście delikatnie wyjmujemy z opakowania, sprawdzamy czy nie są stare, prostujemy i kładziemy do miski z ciepłą (niegorącą!) wodą. Następnie kładziemy je na boku miski, tak by woda z nich spłynęła (możemy również położyć je w durszlaku). Do farszu dodajemy sól i pieprz i dobrze mieszamy.

Przygotowujemy garnek. Na jego dno kładziemy grube, stare liście. Na liście z miski nakładamy farsz i zawijamy je. W garnku układamy je ciasno, jedno przy drugim, tak by liście nie rozwinęły się. Po ułożeniu dajemy na wierzch kładziemy pokrojonego w plasterki pomidora, liście laurowe i ziarna pieprzu. Wszystko przykrywamy talerzem, garnek do połowy napełniamy wodą i gotujemy do czasu aż liście staną się miękkie i po spróbowaniu rozpływają się w ustach. Wspaniałe danie, którym zjednamy sobie wszystkich odwiedzających nasz dom.

Ten przepis wyświetlono 3076 razy.

Ten post dostępny jest także w języku: rosyjski

Diana Volokhova

O Diana Volokhova

W Polsce znalazłam swoje miejsce na Ziemi, a spełnienie marzeń jest coraz bliżej – zmieniłam hobby w zawód, wreszcie uwierzyłam w siebie, w swoją siłę i w to, że gotowanie to moje przeznaczenie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentarze wulgarne, obraźliwe, nawołujące do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych, zawierające SPAM, reklamy produktów, usług, komercyjnych oraz serwisów internetowych uznanych za konkurencyjne lub działających na niekorzyść www.smakarmenii.pl będą natychmiast usuwane przez administratora