Szybki domowy ser z ziołami

Ser0

Składniki:
• 1 litr kefiru;
• 1 litr mleka;
• 6 jajek;
• 5 łyżeczek soli;
• 1/3 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki;
• szczypta kuminu;
• pęczek kopru;
• pęczek kolendry;
• pęczek szczypiorku;

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko i kefir. Podgrzewamy, ale tak, aby nie doszło do wrzenia. Następnie wlewamy cienką strużką jajka zmieszane z solą.
Ser1

 

 

 

 

Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy dopóki nie oddzieli się serwatka.
Zdejmujemy garnek z ognia, zostawiamy na 2 – 3 minuty.
Ser2

 

 

 

 

W tym czasie drobno siekamy wszystkie zioła, które razem z pieprzem i kuminem dodajemy do mlecznej masy.
Ser3
 

 

 

 

Mieszamy i wlewamy na durszlak pokryty podwójną gazą.
Ser4

 

 

 

Dobrze odciskamy wodę. Zostawiamy na około 2 godziny, żeby woda ściekła.

Ser5

 

 

 

 

Przekładamy ser do miski lub głębokiego talerza, przykrywamy ściereczką, kładziemy na niego jakiś ciężar. Tak wkładamy do lodówki i zostawiamy na noc.
Ser6

 

 

 

Rano mamy kanapki ze swoim serem.
Ten przepis wyświetlono 1791 razy.

Diana Volokhova

O Diana Volokhova

W Polsce znalazłam swoje miejsce na Ziemi, a spełnienie marzeń jest coraz bliżej – zmieniłam hobby w zawód, wreszcie uwierzyłam w siebie, w swoją siłę i w to, że gotowanie to moje przeznaczenie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentarze wulgarne, obraźliwe, nawołujące do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych, zawierające SPAM, reklamy produktów, usług, komercyjnych oraz serwisów internetowych uznanych za konkurencyjne lub działających na niekorzyść www.smakarmenii.pl będą natychmiast usuwane przez administratora