Kategorie
Kulinaria

Śledź na buraczanym pesto

Składniki:
1 średni czerwony burak;
2 ząbki czosnku;
70-100 gramów orzechów włoskich;
50 gramów tartego parmezanu lub – w zależności od preferowanego smaku innego sera;
1 cytryna;
3-4 łyżki oliwy z oliwek;
1 łyżeczka cukru;
½ pęczka pietruszki;
½ pęczka kopru;
sól, pieprz do smaku;
4 kromki ciemnego chleba;
2 marynowane filety śledziowe;

Przygotowanie:
Buraka gotujemy, oczyszczamy, kroimy i wkładamy do blendera.
Dodajemy tam także orzechy, wyciśnięty albo pokrojony czosnek i posiekane zioła.
Wszystko razem blendujemy.
Dodajemy sok z połowy cytryny, cukier, sól, pieprz i parmezan.
Wszystko mieszamy.
Powoli mieszając do przygotowanej masy stopniowo dodajemy oliwę. W ten sposób pesto mamy gotowe.
Każdą kromkę chleba kroimy na 4 kawałki.
Na patelni wysuszamy chleb. Musi być chrupiący.
Na chleb wykładamy porządną łyżkę Pesto. Na nie kładziemy kawałek fileta śledziowego, a na to ćwiartkę cytrynowego plasterka.