Sałatka z pieczonego bakłażana

salatka z baklazana

Bakłażan, mój ulubiony. Robi się z niego zupy, przekąski, a nawet desery. Uważany za afrodyzjak. Różne go nazywają. Ten sam bakłażan może być gruszką miłosną, oberżyną, jajkiem krzewiastym lub...psianką podłużną. Bez względu jednak na to jak go nazwiemy, przygotowana z niego sałatka przebija wszystkie inne.


Składniki:
2 bakłażany;
2 pomidory;
2 czerwone papryki;
2 łyżki masła;
1 cebula;
2 ząbki czosnku;
kolendra, pietruszka, pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:
Po umyciu warzywa umieszczamy na ogniu (może być grill, kuchenka gazowa, w ostateczności piekarnik rozgrzany do temperatury 220 stopni). Musimy je ciągle przewracać. Uważajcie na pomidory! One pierwsze będą nadawały się do zdjęcia z ognia.

Paprykę zabieramy, kiedy skórka będzie czarna. Zdejmujemy ją (łatwiej usunąć, gdy poleżą w misce pokryte folią).

Kiedy skóra bakłażanów będzie twarda i czarna, je także zdejmujemy z ognia. Następnie oczyszczamy je.

Jeszcze gorące pomidory, paprykę i bakłażany na drobno siekamy. Dajemy do nich masło i mieszamy do czasu aż się roztopi. Później dorzucamy pokrojoną cebulę, zioła i drobno pokrojony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I sałatka przygotowana. Zaręczam wam, że szybko będziecie robić następną. Smacznego! Jeszcze jedno: sałatkę możemy jeść na gorąco i na zimno. Wybór należy do Was.

 
Ten przepis wyświetlono 2334 razy.

Ten post dostępny jest także w języku: rosyjski

Diana Volokhova

O Diana Volokhova

W Polsce znalazłam swoje miejsce na Ziemi, a spełnienie marzeń jest coraz bliżej – zmieniłam hobby w zawód, wreszcie uwierzyłam w siebie, w swoją siłę i w to, że gotowanie to moje przeznaczenie!

Pierwszy komentarz w wątku - Sałatka z pieczonego bakłażana

  1. iguana mówi:

    Robię tę sałatkę bardzo często – moim zdaniem lepiej smakuje na ciepło na przykład do mięsa. Największym problemem jest dla mnie obranie ze skórki gorącej papryki, ale warto się trochę pomęczyć. Efekt smakowy jest boski :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentarze wulgarne, obraźliwe, nawołujące do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych, zawierające SPAM, reklamy produktów, usług, komercyjnych oraz serwisów internetowych uznanych za konkurencyjne lub działających na niekorzyść www.smakarmenii.pl będą natychmiast usuwane przez administratora