Kategorie
Kulinaria

Sałatka z krewetek i kraba

Przepis na tę sałatkę dostałam od moskiewskiej przyjaciółki. Oczywiście nie obeszło się bez zmian. Zawsze używam do niej własnego majonezu (o tym jak go zrobić zobaczycie w zakładce: sosy i nadzienia). Sałatkę tę zrobiłam kiedyś na Nowy Rok, niezwykle uroczyście obchodzony w Rosji. Zgadnijcie, co goście najpierw zjedli?

Składniki:
200 gramów mięsa kraba (mogą być paluszki krabowe);
500 gramów krewetek;
4 jaja;
1 puszka kukurydzy konserwowej;
1 słodkie jabłko;
200 gramów majonezu;
3 kiwi;

Przygotowanie:
Mięso kraba kroimy na małe kostki. Jabłko obieramy, czyścimy i kroimy tak jak mięso kraba. Po tym dajemy na jabłko sok z cytryny, wtedy nam nie sczernieje.

Gotujemy krewetki i jaja. Po ostudzeniu krewetki czyścimy i kroimy na kawałki. Nie wyrzucajcie czasem krewetkowych skorupek, zawsze można na nich przygotować jakiś sos, bulion, a nawet majonez. Jajka kroimy w kostkę. Możemy również oddzielić żółtko od białka i zetrzeć je na grubej tarce.

Składniki mieszamy z majonezem. Wykładamy na miskę i dekorujemy plasterkami kiwi. Jeżeli chcecie ułóżcie je warstwami, przy czym trzeba pamiętać, żeby każdą z nich posmarować majonezem. Starte białko dajemy wtedy na wierzch, a na to zielone kawałki kiwi. Pięknie to wygląda. A jak smakuje. Taką sałatką zdobędziecie sobie każdego gościa.