Pierogi boraki (wersja postna)

бораки конец

Składniki:
400 gramów kiszonej kapusty;
200 gramów pieczarek;
2 cebule;
400 gramów mąki;
2 jajka;
4-5 łyżek wody;
pęczek kopru;
masło roślinne do smażenia;
1 łyżka cukru;
majeranek, sól i pieprz;
jogurt grecki i czosnek (sos);

Przygotowanie:
Do przesianej na stół lub stolnicę mąki dodajemy szczyptę soli i w środek wbijamy 2 jajka.
Wyrabiamy ciasto powoli dodając wody (ciasto musi być miękkie, ale nie może przyklejać się do rąk).
Ciasto zostawiamy pod ściereczką, żeby odpoczęło.
Drobno siekamy kiszoną kapustę i wyciskamy z niej sok.
Kroimy cebulę i smażymy ją na złocisty kolor.
Dodajemy do niej drobno pokrojone pieczarki.
Wszystko razem mieszamy i smażymy.
Dodajemy pieczarki z cebulą do kapusty oraz pokrojony koper, sól, pieprz, cukier i majeranek.
Ciasto wałkujemy na placek o grubości 3 mm.
Kroimy je na prostokąty 7×9 cm.
Kładziemy prostokąt na dłoń i nakładamy nadzienie.
Zamykamy tak, aby powstał nam stożek. Szersza strona zostaje otwarta. Boraki gotowe, ale to nie wszystko.
Wkładamy je do niskiego naczynia i wlewamy wodę do połowy naszych boraków.
Przykrywamy je i obgotowujemy przez 5 minut.
Przed podaniem smażymy ze wszystkich stron, tak aby ciasto było chrupiące.
Podajemy z sosem (jogurt grecki z czosnkiem).
Potrawę tę w Armenii robi się z mięsem. Podana przeze mnie wersja jest dobra na wigilijny stół i na okres Wielkiego Postu.

Ten przepis wyświetlono 5808 razy.

Ten post dostępny jest także w języku: rosyjski

Diana Volokhova

O Diana Volokhova

W Polsce znalazłam swoje miejsce na Ziemi, a spełnienie marzeń jest coraz bliżej – zmieniłam hobby w zawód, wreszcie uwierzyłam w siebie, w swoją siłę i w to, że gotowanie to moje przeznaczenie!

4 komentarze w Pierogi boraki (wersja postna)

  1. Cierra mówi:

    Świetna strona – Tak trzymaj ! ;)

  2. Ania mówi:

    A czy można by dostać przepis na farsz mięsny? Na pewno jest pyszny.
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentarze wulgarne, obraźliwe, nawołujące do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych, zawierające SPAM, reklamy produktów, usług, komercyjnych oraz serwisów internetowych uznanych za konkurencyjne lub działających na niekorzyść www.smakarmenii.pl będą natychmiast usuwane przez administratora