Pasuc tolma

pasuc dolma1

Znacie polskie kiszeniaki?
To gołąbki z kaszą i mięsem zawijane w liście lekko ukiszonej kapusty. Pasuc tolma to ormiańska potrawa, która od polskiej różni się tym, że do farszu nie dodaje się mięsa. Macie więc coś innego na wigilijny stół i na post.

Składniki:
1 średnia główka kapusty;
5 litrów wody;
2 łyżki gruboziarnistej kamiennej soli na każdy litr wody;
5 ziaren ziela angielskiego;
10 ziaren czarnego pieprzu;
½ szklanki czerwonej fasoli;
½ szklanki białej fasoli;
½ szklanki zielonej soczewicy;
½ szklanki cieciorki;
½ szklanki kaszy pęczak;
½ szklanki ryżu;
2 cebule;
¼ szklanki rodzynek;
5-10 suszonych śliwek;
5-10 suszonych moreli;
2 łyżki koncentratu pomidorowego;
2 łyżki oleju roślinnego;
pęczek pietruszki, kolendry i mięty;

Przygotowanie:

Kiszenie kapusty:
Z wierzchu kapusty urywamy kilka liści. Wykrawamy głąb (kaczan). Część liści kładziemy na dno emaliowanego garnka i tam wkładamy kapustę.
Zalewamy ją wodą z solą, zielem angielskim i pieprzem, tak aby kapusta została w całości przykryta.
Kładziemy na nią pozostałe liście. Przykrywamy czymś ciężkim i zostawiamy na 3-4 dni.

Farsz:
Fasolę i cieciorkę moczymy przez noc. Następnego dnia oddzielnie gotujemy fasolę, cieciorkę, soczewicę, kaszę i ryż.
Pokrojoną cebule smażymy na złocisty kolor. Siekamy zioła. Kroimy morele na mniejsze kawałki.
Mieszamy rośliny strączkowe z kaszą, ryżem, morelami, rodzynkami, cebulą i ziołami.
Dodajemy przyprawy.

Kapustę wkładamy do dużego garnka z gotującą się osoloną wodą. Obgotowujemy ją 8-15 minut.
Wyciągamy kapustę z wody i zostawiamy do wystygnięcia.
Odrywamy liście, nakładamy farsz i robimy klasyczne gołąbki. Układamy je w garnku z dnem wysmarowanym masłem. Na wierzchu kładziemy suszone śliwki.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z 1 ½-2 szklankami wody i dolewamy do garnka.
Dusimy przez 25-35 minut.
Gołąbki po ugotowaniu chowamy na 24 godziny do lodówki.

Dopiero potem możemy je jeść, ale tylko na zimno!

Ten przepis wyświetlono 5346 razy.

Ten post dostępny jest także w języku: rosyjski

Diana Volokhova

O Diana Volokhova

W Polsce znalazłam swoje miejsce na Ziemi, a spełnienie marzeń jest coraz bliżej – zmieniłam hobby w zawód, wreszcie uwierzyłam w siebie, w swoją siłę i w to, że gotowanie to moje przeznaczenie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentarze wulgarne, obraźliwe, nawołujące do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych, zawierające SPAM, reklamy produktów, usług, komercyjnych oraz serwisów internetowych uznanych za konkurencyjne lub działających na niekorzyść www.smakarmenii.pl będą natychmiast usuwane przez administratora