Kategorie
Kulinaria

Pączki ravioli (przepis na 20 – 25 sztuk)

Składniki:
• 300 gramów pszennej mąki;
• 100 ml mleka;
• 50 gramów masła;
• 60 gramów cukru;
• 1 jajko;
• szczypta soli;
• 2 szklanki oleju do smażenia;
• nadzienie, może być gęsta konfitura, pasta orzechowa;

Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy mleko, masło, sól, cukier i jajko.
Wszystko razem miksujemy korzystając z nakładki do twardego ciasta.

 

Wykładamy ciasto na deskę posypaną mąką.

Robimy z niego kulkę, którą pakujemy w papier do pieczenia. Wkładamy ciasto do lodówki na 30 – 40 minut.

Następnie wyjmujemy i dzielimy na dwie równe części. Kiedy wałkujemy jedną z nich na cienki płat, druga pozostaje w lodówce. Rozwałkowany kawałek oprószamy mąką, składamy na dwie, trzy części, wkładamy do lodówki i bierzemy się za wałkowanie drugiego kawałka ciasta.
Rozwałkowaną drugą część nakreslamy na małe kwadraty. Na każdy z nich nakładamy łyżeczką nadzienie (konfitura, pastaczekoladowa, orzechowa). Przykrywamy drugą częścią ciasta.

Sklejamy części między nadzieniem. Nożem do pizzy kroimy na małe raviolki. Żeby były bardziej podobne do raviolek możemy brzegi ponaciskać widelcem.

Smażymy do uzyskania ciemnozłotego koloru z obu stron.
Podajemy posypane cukrem pudrem.