Pączki po Ormiańsku

IMG_5134

Składniki
ciasto :
500gr. - mąki
25 gr. - drożdży
1 - jajko
2 łyżki - olej roślinny
1,5 łyżki - koniaku lub brandy
1,5 łyżki - cukru
1 szczypta - soli
~ 1-1,5 szklanki - cieplej wody
Krem :
1 - jajko
2 łyżki – mąki
180gr. – cukru
1,5 szklanki - mleka
mielony kardamon na czubku noża

Przygotowanie
-ze wszystkich składników zagnieść ciasto, przykryć folią i umieścić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotowujemy krem:
-wymieszać jajko z  mąką  i cukrem do jednolitej masy, dolać mleko, dodać kardamon i wstawić na ogień, gotować na średnim ogniu cały czas mieszając żeby nie przypaliło się. Muszymi dostać krem z gęstością tłustej śmietany. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Od ciasta odrywamy kawałki z  wielkością jajek (trochę więcej), rozkrywamy rękoma placek, wkładamy łyżkę kremu i zamykamy pierożek tak by powstał okrągły pączek.
Smażymy na rozgrzanym oleju, wykładamy na talerz z papierem ręcznikowym żeby się pozbyć tłuszczu.
Podajemy, posypując cukrem pudrem.

Ten przepis wyświetlono 1131 razy.

Diana Volokhova

O Diana Volokhova

W Polsce znalazłam swoje miejsce na Ziemi, a spełnienie marzeń jest coraz bliżej – zmieniłam hobby w zawód, wreszcie uwierzyłam w siebie, w swoją siłę i w to, że gotowanie to moje przeznaczenie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentarze wulgarne, obraźliwe, nawołujące do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych, zawierające SPAM, reklamy produktów, usług, komercyjnych oraz serwisów internetowych uznanych za konkurencyjne lub działających na niekorzyść www.smakarmenii.pl będą natychmiast usuwane przez administratora