Naleśniki z mięsem

блинчики с мясом

To ulubiona przekąska wszystkich Ormian. Podaje je się zawsze na Nowy Rok lub urodziny. Mają wiele wersji, ja przedstawię swoją.

Składniki:
Na naleśniki:
1 litr mleka;
3 jaja;
2 szklanki mąki;
2 łyżki cukru;
1 łyżeczka soli;
3 łyżki oleju roślinnego;
masło do smarowania gotowych naleśników;
Do farszu:
0,5 kg wołowiny;
0,5 kg wieprzowiny;
1 cebula;
2 ząbki czosnku;
2 marchwie;
2 łyżki masła;
1 łyżka oleju roślinnego;
1 pęczek kolendry;
sól, pieprz, suszone zioła – do smaku

Przygotowanie:
Naleśniki:
Mieszamy jajka z solą i cukrem na gładką masę (nie używamy trzepaczki, aby uniknąć piany). Dodajemy 0,5 litra mleka i mieszamy. Następnie przez sito sypiemy mąkę i ciągle mieszamy. Kiedy uzyskamy konsystencję gęstego kremu stopniowo dolewamy mleko do uzyskania efektu ciekłej śmietany (w zależności od jakości mąki lejemy mniej lub więcej mleka). Ciasto odstawiamy na 15-20 minut.

Farsz:
Przecieramy marchew na tarce, drobno siekamy cebulę, czosnek miażdżymy nożem. Siekamy mięso (możemy również je zblendować). Można również wykorzystać mielone mięso.
Podsmażamy na rozgrzanej patelni czosnek i cebulę na szklisty kolor. Później dodajemy marchewkę i smażymy przez 2 minuty mieszając.
Dodajemy mięso i smażymy wszystko razem. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy mięso do miękkości. Doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekaną kolendrę i studzimy farsz pod przykryciem.

Efekt końcowy:
Smażymy naleśniki. Po zdjęciu z patelni każdy smarujemy z jednej strony masłem zwracając szczególną uwagę na kraniec.
Kładziemy mięso i zwijamy ciasto w roladę z zamkniętymi końcami.
Chowamy naleśniki do lodówki.
Przed podaniem podsmażamy naleśniki na patelni na maśle.
Danie podajemy z kwaśną śmietaną.
Ten przepis wyświetlono 5025 razy.

Ten post dostępny jest także w języku: rosyjski

Diana Volokhova

O Diana Volokhova

W Polsce znalazłam swoje miejsce na Ziemi, a spełnienie marzeń jest coraz bliżej – zmieniłam hobby w zawód, wreszcie uwierzyłam w siebie, w swoją siłę i w to, że gotowanie to moje przeznaczenie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentarze wulgarne, obraźliwe, nawołujące do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych, zawierające SPAM, reklamy produktów, usług, komercyjnych oraz serwisów internetowych uznanych za konkurencyjne lub działających na niekorzyść www.smakarmenii.pl będą natychmiast usuwane przez administratora