Kategorie
Kulinaria

Mutaki (ormiańskie ciasteczka)

Ciasto:
– 1 jajko;
– 1 łyżeczka cukru waniliowego;
– 1 szczypta soli;
– 100 gramów margaryny;
– 100 gramów kwaśnej śmietany 18%;
– 2¼ szklanki mąki;
Nadzienie:
– 180 gramów cukru;
– białko z jednego jajka;
– ½ szklanki siekanych włoskich orzechów;
– żółtko z jednego jajka do smarowania

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki poza mąką mieszamy razem (margaryna musi być w temperaturze pokojowej). Na końcu powoli dosypujemy przesianą mąkę i mieszamy. Musi nam wyjść bardzo miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto. Dzielimy je na dwie części, pakujemy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny i bierzemy się za przygotowanie nadzienia.
Przygotowanie nadzienia:
Białko ubijamy z cukrem do uzyskania lśniącej masy. Potem łyżką mieszamy z tą masą posiekane orzechy włoskie.
Przygotowanie ciasteczek:
Wyjmujemy ciasto, wałkujemy na placek o grubości około 5 milimetrów. Dzielimy go jak pizzę na 8 trójkątów. Na szeroką część trójkąta wykładamy po łyżce nadzienia i zawijamy od szerokiej części do środka jak croissant. Na blachę kładziemy papier piekarniczy, na niego wykładamy nasze rogaliki. Żółtko mieszamy z dwiema łyżkami wody i tym smarujemy nasze Mutaki.
Pieczemy w temperaturze 175 – 180 stopni przez 25 – 30 minut.