Karp w lawaszu

lawasz karp3

Składniki i przepis na 1 dzwonko:
1 szklanka pszennej mąki;
szczypta soli;
70 ml wody;
1 łyżka śmietany albo 2 łyżki mleka;
½ cebuli;
½ kopru włoskiego;
¼ czerwonej papryki;
1 mały pomidor;
½ pęczka kopru;
½ pęczka pietruszki;
2 łyżki oleju;
masło do smarowania;
1 limonka;
1 dzwonko karpia;
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Z mąki, soli, śmietany oraz wody robimy miękkie ciasto i wyrabiamy je przez około 10 minut do czasu, aż będzie przyklejać się do rąk.
Kładziemy ciasto pod ściereczkę. Niech odpoczywa.

Smażymy pokrojoną cebulę na złocisty kolor, dodajemy pokrojone koper włoski i paprykę i podsmażamy wszystko razem.
Teraz dodajemy sól, pieprz i pokrojone zioła, ściągamy z ognia.

Wałkujemy ciasto na duży, bardzo cienki płatek. Po rozwałkowaniu możemy go jeszcze rozciągnąć rękoma.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C.
Wyjmujemy blachę i kładziemy na nią nasz lawasz (blacha musi być gorąca i sucha).
Pieczemy kilka minut do czasu aż na powierzchni ciasta pojawią się różowe bąble, wyjmujemy
Dobrze moczymy ścierkę i pokrywamy nią dokładnie lawasz z obu stron. Zostawiamy na 10-15 minut dopóki nie stanie się elastyczny.

Smarujemy lawasz olejem.
Solimy i pieprzymy rybę.
Smarujemy ją sokiem z limonki i kładziemy na lawasz.
Do środka dzwonka wkładamy nasz warzywny farsz (jeżeli nam coś zostanie możemy obłożyć karpia) i plasterki pomidora.
Na górę dodac przez tarcie skórkę z limonki.
Wszystko zamykamy lawaszem w kopertę i jeszcze raz smarujemy olejem.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C.
Wyjmujemy i smarujemy od razu masłem.

Ten przepis jest na jedno dzwonko ryby. Nie zaszkodzi zamknąć lawaszem całego karpia. To może być wspaniała wigilijna potrawa.

Ten przepis wyświetlono 1767 razy.

Diana Volokhova

O Diana Volokhova

W Polsce znalazłam swoje miejsce na Ziemi, a spełnienie marzeń jest coraz bliżej – zmieniłam hobby w zawód, wreszcie uwierzyłam w siebie, w swoją siłę i w to, że gotowanie to moje przeznaczenie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentarze wulgarne, obraźliwe, nawołujące do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych, zawierające SPAM, reklamy produktów, usług, komercyjnych oraz serwisów internetowych uznanych za konkurencyjne lub działających na niekorzyść www.smakarmenii.pl będą natychmiast usuwane przez administratora