Kategorie
Kulinaria

Karp w lawaszu

Składniki i przepis na 1 dzwonko:
1 szklanka pszennej mąki;
szczypta soli;
70 ml wody;
1 łyżka śmietany albo 2 łyżki mleka;
½ cebuli;
½ kopru włoskiego;
¼ czerwonej papryki;
1 mały pomidor;
½ pęczka kopru;
½ pęczka pietruszki;
2 łyżki oleju;
masło do smarowania;
1 limonka;
1 dzwonko karpia;
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Z mąki, soli, śmietany oraz wody robimy miękkie ciasto i wyrabiamy je przez około 10 minut do czasu, aż będzie przyklejać się do rąk.
Kładziemy ciasto pod ściereczkę. Niech odpoczywa.

Smażymy pokrojoną cebulę na złocisty kolor, dodajemy pokrojone koper włoski i paprykę i podsmażamy wszystko razem.
Teraz dodajemy sól, pieprz i pokrojone zioła, ściągamy z ognia.

Wałkujemy ciasto na duży, bardzo cienki płatek. Po rozwałkowaniu możemy go jeszcze rozciągnąć rękoma.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C.
Wyjmujemy blachę i kładziemy na nią nasz lawasz (blacha musi być gorąca i sucha).
Pieczemy kilka minut do czasu aż na powierzchni ciasta pojawią się różowe bąble, wyjmujemy
Dobrze moczymy ścierkę i pokrywamy nią dokładnie lawasz z obu stron. Zostawiamy na 10-15 minut dopóki nie stanie się elastyczny.

Smarujemy lawasz olejem.
Solimy i pieprzymy rybę.
Smarujemy ją sokiem z limonki i kładziemy na lawasz.
Do środka dzwonka wkładamy nasz warzywny farsz (jeżeli nam coś zostanie możemy obłożyć karpia) i plasterki pomidora.
Na górę dodac przez tarcie skórkę z limonki.
Wszystko zamykamy lawaszem w kopertę i jeszcze raz smarujemy olejem.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C.
Wyjmujemy i smarujemy od razu masłem.

Ten przepis jest na jedno dzwonko ryby. Nie zaszkodzi zamknąć lawaszem całego karpia. To może być wspaniała wigilijna potrawa.