Kategorie
Kulinaria

Jajni (ormiańska zupa z wołowiną)

Składniki:
– 500 gramów mięsa wołowego (może być gulaszowe);
– 2 średnie cebule;
– 4 średnie ziemniaki;
– 150 gramów suszonych moreli;
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
– 2 łyżki masła;
– 1 łyżka oleju roślinnego albo oliwy z oliwek;
– ¼ pęczka pietruszki;
– ½ pęczka kolendry;
– sól i pieprz do smaku;

Przygotowanie:
Mięso zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, ściągamy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Wyciągamy mięso, przepłukujemy je szybko i zostawiamy do wystygnięcia. Przecedzamy wywar.
Drobno posiekaną cebulę smażymy na złocisty kolor. Dodajemy koncentratu pomidorowego i ciągle mieszając smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Wywar doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do niego cebulę z koncentratem. Wrzucamy pokrojone na osiem części ziemniaki. Dorzucamy opłukane morele, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy wszystko na małym ogniu przez 20 minut.
Na talerz kładziemy mięso, które zalewamy wywarem z morelami i ziemniakami. Następnie posypujemy posiekanymi ziołami.