Haszlama

хашлама

To przepyszne ormiańskie danie z warzyw i mięsa. Podaje się je na Nor Tari (Nowy Rok). Mamy pełną dowolność w wyborze mięsa i warzyw. Danie gotujemy na ogniu lub płycie.

Składniki:
1 kg baraniny;
4 pomidory;
2 czerwone papryki;
2 zielone papryki;
4 cebule;
100 gramów masła;
sól i pieprz;
świeże bazylia, kolendra i koperek

Przygotowanie:
Mięso kroimy na kawałki i gotujemy.
Do czystego garnka układamy warstwami po kolei: pokrojone w plastry pomidory, grubo pokrojoną paprykę, plastry cebuli, ugotowane mięso.
Solimy, dodajemy pieprz.
Na wierzchu układamy kawałeczki masła.
Gotujemy pod pokrywką, na wolnym ogniu, nie mieszamy!
Po ugotowaniu dodajemy grubo posiekane bazylię, kolendrę i koperek.

Ten przepis wyświetlono 5197 razy.

Ten post dostępny jest także w języku: rosyjski

Diana Volokhova

O Diana Volokhova

W Polsce znalazłam swoje miejsce na Ziemi, a spełnienie marzeń jest coraz bliżej – zmieniłam hobby w zawód, wreszcie uwierzyłam w siebie, w swoją siłę i w to, że gotowanie to moje przeznaczenie!

2 komentarze w Haszlama

  1. Anna mówi:

    Dzięki za ciasto z cynamonem(: Zastanawiałam się nad produktem, ale przyszedł mi do głowy cynamon. To moja ulubiona przyprawa, bez której nie mogę się oprzeć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentarze wulgarne, obraźliwe, nawołujące do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych, zawierające SPAM, reklamy produktów, usług, komercyjnych oraz serwisów internetowych uznanych za konkurencyjne lub działających na niekorzyść www.smakarmenii.pl będą natychmiast usuwane przez administratora