Fasolka szparagowa z jajkiem

DSC_0206 (2)

Składniki
200gr. – fasolki szparagowej
1szt. – cebuli
2- jajka
20gr. – masła klarowanego
1 ząbek – czosnku
1 pęczak – pietruszki
50gr. – jogurtu greckiego
Sól, pieprz

Przygotowanie
Fasolkę świeżą umyć, oczyścić od bocznych nici, pokroić na przedłużone romby, a znaczy trzymać nóż pod kontem 45 stopni do fasolki.
Podsmażamy siekaną cebulkę na klarowanym masełku do złocistego koloru. Dorzucamy fasolkę, mieszamy i wlewamy szklankę wody, gotujemy na wolnym ogniu pod pokrywką. Czas od czasu mieszamy, i jeżeli jest potrzeba, to dolewamy wody.
Chodzi o to, że fasolkę gotujemy do tego czasu, aż się zmieni kolor, a stanie bardzo miękka.
Wtedy solimy, dodajemy pieprz i wbijamy do fasolki 2 jajka, od razu mieszając. Jajka musza otulić fasolkę sklejając wszystko razem, na koniec dodajemy siekaną pietruszkę.
Podajemy sosem z „maconi” (ormiański rodzaj jogurtu), lub z jogurtem greckim z czosnkiem. Dla tego po prostu mieszamy wytryśnięty czosnek z jogurtem.

Ten przepis wyświetlono 1253 razy.

Diana Volokhova

O Diana Volokhova

W Polsce znalazłam swoje miejsce na Ziemi, a spełnienie marzeń jest coraz bliżej – zmieniłam hobby w zawód, wreszcie uwierzyłam w siebie, w swoją siłę i w to, że gotowanie to moje przeznaczenie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentarze wulgarne, obraźliwe, nawołujące do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych, zawierające SPAM, reklamy produktów, usług, komercyjnych oraz serwisów internetowych uznanych za konkurencyjne lub działających na niekorzyść www.smakarmenii.pl będą natychmiast usuwane przez administratora