Czerwony Aksamit (Red Velvet)

czerwony barchat13

Składniki:
340 gr. - Mąki
300 gr. - Cukru
1 łyżki - Kakao
1/4 łyżeczki - Soli
2 łyżeczki - Proszku do pieczenia
1 łyżeczka - Sody
3 szt. - Jajek
300 gr. - Oleju roślinnego
280 gr. - Maślanki
2 łyżeczki - żelowego barwnika
Krem:
500gr. – serek Philadelphia (jeżeli będzie dekorowanie, to będzie potrzebne więcej serka)
250gr – cukru pudru (może mniej, wedle gusta)
200gr – masła o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka – wanilii (ewentualnie1 łyżka cukru waniliowego, lub 2-3 kropli esencji waniliowej)

czerwony barchat3Przygotowanie:- Przygotujmy 2 formy do wypiekania biszkoptów, dno wykładamy papierem do pieczenia.- W miseczce mieszamy maślankę z sodą, zostawiamy do momentu, gdy razem zareagują

 

 

 
czerwony barchat4- W oddzielnej miseczce mieszamy mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia

 

 

 

 

czerwony barchat1- Dalej ubijamy jajka troszkę, potem dodajemy cukier i razem dobrze ubijamy do puszystości

 

 

 

 
czerwony barchat5- Następnie powoli mieszając wlewamy maślankę,  dodajemy barwnik (barwnika można użyć mniej, ponieważ po wmieszaniu kakao, kolor sam się zmieni. Potrzebujemy bardzo czerwony kolor, żeby nie był zbyt ciemny, zawsze można będzie na końcu dodać jeszcze barwnik), po tym również nie przerywając mieszanie wlewamy olej cieńkim strumieniem.

 

 
- czerwony barchat6Jak wszystko się połączy, możemy przesiewać do masy, mączną – kakaową mieszankę, i wszystko połączymy już ręcznie z pomocy szpatułki i dzielimy między dwoma tortownicami. Możemy parę razy odbić o stol, żeby wyszły pęcherzyki powietrza.

 

 

 
czerwony barchat7- Pieczemy w temperaturze 170C około 25-30 min (sprawdzamy na suchy patyczek)
- Po wyjęciu z piekarnika, trzeba poczekać, póki wystygną biszkopty, dopiero po wystygnięciu można wyjmować z formy i ściągać papier.

 

 

czerwony barchat8Krem:
- Ubijamy masło do białego koloru I puszystości, dodajemy cukier puder i mieszamy razem
- Oddzielnie ubijamy serek z wanilia, Philadelphia najlepiej smakuje ( używałem tym razem Light Philadelphia)
- Po tym mieszamy dwie części w jedną, wkładamy do lodówki na 1,5 godziny
- Dalej możemy kroić biszkopty na mniejsze, żeby akurat zdejmować twardszy boki i z pozostałych kawałków ułożyć jeszcze jedną środkową warstwę biszkoptu lub zostawić całe dwa biszkopta i po prostu przełożyć ich kremem.

 

czerwony barchat9Biszkopty są wystarczająco wilgotne, wiec nie trzeba ich nasączać.

 

 

 

 

czerwony barchat10

P.S. można po prostu nanieść krem lub zrobić tak jak ja, zacząłem z białego w środku, potem po woli dodawałem trochę barwniku do kremu i dekorując w kierunku dołu uzyskiwałam ciemniejszy kolor.

 

 

czerwony barchat12Tak chyba wygląda jakoś weselej
Ten przepis wyświetlono 1004 razy.

Diana Volokhova

O Diana Volokhova

W Polsce znalazłam swoje miejsce na Ziemi, a spełnienie marzeń jest coraz bliżej – zmieniłam hobby w zawód, wreszcie uwierzyłam w siebie, w swoją siłę i w to, że gotowanie to moje przeznaczenie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentarze wulgarne, obraźliwe, nawołujące do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych, zawierające SPAM, reklamy produktów, usług, komercyjnych oraz serwisów internetowych uznanych za konkurencyjne lub działających na niekorzyść www.smakarmenii.pl będą natychmiast usuwane przez administratora