Tort Napoleonka

Składniki:

    • 1,5 dużego opakowania francuskiego ciasta;
    • 7 żółtek;
    • 400 gramów cukru pudru;
    • 2 łyżeczki cukru wanilinowego;
    • 1,5 litra mleka;
    • 100 gramów mąki;
    • łyżka brandy lub koniaku;

    Przygotowanie:
    Gotujemy mleko. Mieszamy mąkę z cukrami pudrem i wanilinowym. Dodajemy żółtka, brany lub koniak i miksujemy. Wlewamy mleko i mieszamy. Wszystko kładziemy na wolny ogień i gotujemy powoli ciągle mieszając do czasu aż masa będzie gęsta. Odstawiamy do ostudzenia.

    Wałkujemy na cienko francuskie ciasto. Bierzemy formę biszkoptową i wycinamy z ciasta od 7 do 12 okrągłych placków. Widelcem dziurawimy ciasto. Oprócz dwóch placków. Z nich robimy po upieczeniu kruszonkę i posypujemy nią boki i wierzch Napoleonki.

    Wypiekamy placki po kolei na złocisty kolor w temperaturze 200°C. Placki przekładamy warstwami kremu. Tort wkładamy do lodówki. Wiem, że to trudne, ale trzeba jeszcze wytrzymać 8 godzin. Później można szaleć.

    Ten post dostępny jest także w języku: rosyjski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentarze wulgarne, obraźliwe, nawołujące do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych, zawierające SPAM, reklamy produktów, usług, komercyjnych oraz serwisów internetowych uznanych za konkurencyjne lub działających na niekorzyść www.smakarmenii.pl będą natychmiast usuwane przez administratora