Przekąska z pesto

Co niektórzy twierdzą, że wszystko w kuchni trzeba robić własnymi rękami. Ja jednak wychodzę z założenie, że nie po to pewne produkty są w sklepach by z nich nie korzystać. Na przykład francuskie ciasto. Po co tracić czas i je wyrabiać, kiedy możemy je kupić. Jest bardzo dobrej jakości. Skróci to nam czas przygotowania potrawy, który możemy poświęcić na swoje większe i mniejsze przyjemności. Tyle tytułem wstępu. Przechodzimy do przekąski z pesto.

Składniki:

  • 200 gramów francuskiego ciasta;
  • 25 gramów tartego parmezanu;
  • 1 pęczek bazylii;
  • 2 łyżki orzechów migdałówych (piniowych, innych)
  • 2 łyżki nerkowca (możesz mieć wszystkie takie same orzechy);
  • 100 gramów sera feta lub bryndzy;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2 łyżki oleju orzechowego (może być tylko oliwa z oliwek, a olej
  • orzechowy do smaku);
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu;
  • 50 gramów parmezanu do dekoracji;
  • 6-8 sztuk pomidorów koktajlowych do dekoracji;
  • bazylia, także do dekoracji

Sposób przygotowania:

Od ciasta odkrawamy kwadrat 30×30 cm. Posypujemy go starym parmezanem i wałkujemy tak, aby nasz parmezan wszedł w ciasto. Przebijamy je widelcem. Wykrawamy z ciasta kształty, mogą być trójkąty, mogą być koła – co kto lubi. Do wykrawania kół możemy użyć zwykłej szklanki. Na blachę kładziemy pergamin, a na nim wycięte ciastka i wkładamy na 20 minut do lodówki.

W międzyczasie przygotowujemy pesto.

W blenderze mieszamy orzechy, posiekaną bazylię, wyciśnięty czosnek i wszystko blendujemy. Dodajemy fetę i stopniowo oliwę z oliwek oraz olej orzechowy. Pilnujemy, aby masa uzyskała konsystencję pesto. Od nas zależy czy będzie bardziej czy mniej gęsta. Każdy z nas ma inny smak.
Na końcu do masy dodajemy pieprz i wszystko dokładnie mieszamy.

Parmezanowe ciastka wyjmujemy z lodówki i wkładamy do rozgrzanego do temperatury 200°C piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy ciastka nakładamy pesto, dekorujemy polówkami pomidorów koktajlowych, parmezanowymi wiórkami i bazylią. Potem rzecz najprzyjemniejsza, czyli jedzenie.

Ten post dostępny jest także w języku: rosyjski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentarze wulgarne, obraźliwe, nawołujące do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych, zawierające SPAM, reklamy produktów, usług, komercyjnych oraz serwisów internetowych uznanych za konkurencyjne lub działających na niekorzyść www.smakarmenii.pl będą natychmiast usuwane przez administratora