Ciasto lodowe

ciasto lodowe
Ogromne dziękowanie mojej koleżance Jaśmin za idee i za to że podzieliła się ze mną świetnym przepisem!

Składniki:
Ciasto:
1 szklanka cukru;
3 jajka;
5 i ½ łyżki mleka;
4 łyżki kwaśnej śmietany;
½ łyżeczki sody oczyszczonej;
¾ szklanki rozdrobnionych włoskich orzechów;
1 szklanka mąki;
Krem
2 żółtka;
1 i ¼ szklanki cukru;
1½ łyżki mąki;
250 ml mleka;
100 gramów masła;
Glazura
4 łyżki cukru;
4 łyżki kakao;
½ szklanki mleka;
50 gramów masła;

Przygotowanie:
Ciasto:

- W pierwszej kolejności robimy ciasto.
Oddzielamy białko od żółtek. Do żółtek dodajemy resztę składników, oprócz orzechów, i wszystko dobrze mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej puszystej masy. Na końcu dodajemy orzechy i łączymy je z ciastem.
Ubijamy białka i również powoli łączymy je z masą. Wylewamy masę na wyłożoną papierem piekarniczym formę biszkoptową lub niedużą kwadratową. Musimy uzyskać biszkopt o grubości 1 cm – 1,5 cm.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 – 15 minut. Wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.
- W tym czasie przygotowujemy krem.
Wszystkie składniki poza masłem mieszamy. Wstawiamy na wolny ogień i ciągle mieszając doprowadzamy do gęstości.
Musimy uważać, ponieważ masa może się przypalić.
Kiedy krem zgęstnieje, odstawiamy go do wystygnięcia.
- Ubijamy na puszysto masło, mieszamy je z masą. Wtedy wykładamy krem na biszkopt i wkładamy do zamrażarki.
- Przygotowujemy glazurę.
Wszystkie składniki oprócz masła mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu do uzyskania jednolitej masy. Ściągamy z ognia. Wkładamy masło i mieszamy je do rozpuszczenia. Kiedy nasze ciasto zamrozi się wyciągamy je i wykładamy nań glazurę. Wszystko wkładamy z powrotem do zamrażarki.
Ciasto lodowe gotowe.
Jeżeli chcemy je zjeść zimne. Musimy je wyjąć 3-4 minuty wcześniej, odkroić kawałek i jeść.
Najtrudniej będzie wytrzymać te ostanie minuty)))

Ten przepis wyświetlono 1874 razy.

Diana Volokhova

O Diana Volokhova

W Polsce znalazłam swoje miejsce na Ziemi, a spełnienie marzeń jest coraz bliżej – zmieniłam hobby w zawód, wreszcie uwierzyłam w siebie, w swoją siłę i w to, że gotowanie to moje przeznaczenie!

2 komentarze w Ciasto lodowe

  1. Adam Poburski mówi:

    Wiecej takich przepisów Ormiańskiej kuchni
    Dziękuje .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentarze wulgarne, obraźliwe, nawołujące do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych, zawierające SPAM, reklamy produktów, usług, komercyjnych oraz serwisów internetowych uznanych za konkurencyjne lub działających na niekorzyść www.smakarmenii.pl będą natychmiast usuwane przez administratora