Kategorie
Kulinaria

Ciasto lodowe

Ogromne dziękowanie mojej koleżance Jaśmin za idee i za to że podzieliła się ze mną świetnym przepisem!

Składniki:
Ciasto:
1 szklanka cukru;
3 jajka;
5 i ½ łyżki mleka;
4 łyżki kwaśnej śmietany;
½ łyżeczki sody oczyszczonej;
¾ szklanki rozdrobnionych włoskich orzechów;
1 szklanka mąki;
Krem
2 żółtka;
1 i ¼ szklanki cukru;
1½ łyżki mąki;
250 ml mleka;
100 gramów masła;
Glazura
4 łyżki cukru;
4 łyżki kakao;
½ szklanki mleka;
50 gramów masła;

Przygotowanie:
Ciasto:
– W pierwszej kolejności robimy ciasto.
Oddzielamy białko od żółtek. Do żółtek dodajemy resztę składników, oprócz orzechów, i wszystko dobrze mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej puszystej masy. Na końcu dodajemy orzechy i łączymy je z ciastem.
Ubijamy białka i również powoli łączymy je z masą. Wylewamy masę na wyłożoną papierem piekarniczym formę biszkoptową lub niedużą kwadratową. Musimy uzyskać biszkopt o grubości 1 cm – 1,5 cm.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 – 15 minut. Wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.
– W tym czasie przygotowujemy krem.
Wszystkie składniki poza masłem mieszamy. Wstawiamy na wolny ogień i ciągle mieszając doprowadzamy do gęstości.
Musimy uważać, ponieważ masa może się przypalić.
Kiedy krem zgęstnieje, odstawiamy go do wystygnięcia.
– Ubijamy na puszysto masło, mieszamy je z masą. Wtedy wykładamy krem na biszkopt i wkładamy do zamrażarki.
– Przygotowujemy glazurę.
Wszystkie składniki oprócz masła mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu do uzyskania jednolitej masy. Ściągamy z ognia. Wkładamy masło i mieszamy je do rozpuszczenia. Kiedy nasze ciasto zamrozi się wyciągamy je i wykładamy nań glazurę. Wszystko wkładamy z powrotem do zamrażarki.
Ciasto lodowe gotowe.
Jeżeli chcemy je zjeść zimne. Musimy je wyjąć 3-4 minuty wcześniej, odkroić kawałek i jeść.
Najtrudniej będzie wytrzymać te ostanie minuty)))