Ciasteczka orzechowe

orzechowe ciasteczka

Składniki:
200 g orzechów arachidowych
2/3 szklanki maki (ok. 170 g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 białka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
Orzechy i cukier mielimy do konsystencji mąki.
Przesiewamy do masy mąkę i proszek do pieczenia.
Białka oddzielnie ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Potem po woli mieszamy ubite białka z orzechową masą.
Moczymy ręce w cieplej wodzie i robimy piłeczki większe od orzecha włoskiego. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, trochę przyciskamy i dekorujemy całym migdałem. Pieczemy 15-18 min. przy temperaturze 190-200 st. C.
Najważniejsze nie przetrzymać! Nie musza byc brązowe! Jak tylko złapie trochę koloru , to będzie wyciągame.
Ciastka będą miękkie, kiedy wyjmiemy je z piekarnika. Po wystygnięciu stężeją.
Ten przepis wyświetlono 1360 razy.

Ten post dostępny jest także w języku: rosyjski

Diana Volokhova

O Diana Volokhova

W Polsce znalazłam swoje miejsce na Ziemi, a spełnienie marzeń jest coraz bliżej – zmieniłam hobby w zawód, wreszcie uwierzyłam w siebie, w swoją siłę i w to, że gotowanie to moje przeznaczenie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentarze wulgarne, obraźliwe, nawołujące do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych, zawierające SPAM, reklamy produktów, usług, komercyjnych oraz serwisów internetowych uznanych za konkurencyjne lub działających na niekorzyść www.smakarmenii.pl będą natychmiast usuwane przez administratora