Chleb z ziołami (Zhangaliow hac)

zangialow chac

Jest to najpopularniejsze danie w Nagorno Karabachu. Nie spotyka się go w kuchni innych regionów Armenii. To prawie rytualna potrawa. Po jej upieczeniu krewni spotykają się ze sobą by porozmawiać, omówić rodzinne sprawy. Receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Szczególnie spożywany jest w okresie Wielkiego Postu. Używa się do niego 20 różnych dzikich i ogrodowych ziół.

Składniki:
mąka (ile zabierze ciasto);
1 szklanka wody;
szczypta soli

Nadzienie:
W oryginale powinno ich być 20. Ale my przygotowujemy chleb w domowych warunkach. Musimy pamiętać jednak, że niektóre zioła są niezbędne. Są to: opakowanie szpinaku;
2-3 pęczki kolendry;
liście botwinki;
2-3 pęczki pietruszki;
2-3 pęczki koperku;
2-3 pęczki szczypiorku;
szałwia;
olej roślinny;
sól i pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie zioła dobrze umyć, odciąć końcówki i posiekać.
Wyrabiamy ciasto.
Do przegotowanej zimnej wody dodajemy szczyptę soli i mieszając dodajemy powoli mąkę.
Musimy uzyskać twarde ciasto.
Przykrywamy je ściereczką na 20-30 minut.
Później kroimy je na małe kawałki.
Wałkujemy je na cienkie placki o średnicy 12-15 centymetrów.
Wymieszać zioła na jedną porcję (dwie pełne garście) z jedną łyżką oleju roślinnego, solą i pieprzem.
Kładziemy przygotowaną porcję ziół na placek.
Łączymy dokładnie końce ciasta, pilnujemy, aby zioła dokładnie zamknięte i przyklepujemy chlebek dłonią. Uzyskać musimy płaski placek!
жангялов хац разрезSmażymy na rozgrzanej suchej patelni, szwem z łączenia krańców do dołu.
Kiedy zbrązowieje przewracamy chleb na drugą stronę.
Ciasto smażymy przez 2 minuty z każdej strony.
Po zdjęciu z patelni wysmarować jedną stronę chleba gorącą masłem. Będzie wtedy bardziej puszysty.

Podajemy z jogurtem, zsiadłym mlekiem lub śmietaną.
Ten przepis wyświetlono 22274 razy.

Ten post dostępny jest także w języku: rosyjski

Diana Volokhova

O Diana Volokhova

W Polsce znalazłam swoje miejsce na Ziemi, a spełnienie marzeń jest coraz bliżej – zmieniłam hobby w zawód, wreszcie uwierzyłam w siebie, w swoją siłę i w to, że gotowanie to moje przeznaczenie!

Pierwszy komentarz w wątku - Chleb z ziołami (Zhangaliow hac)

  1. Anna mówi:

    Niesamowity przepis! To fantastyczne jak bardzo trzymacie się tradycyjnych potraw w Armenii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentarze wulgarne, obraźliwe, nawołujące do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych, zawierające SPAM, reklamy produktów, usług, komercyjnych oraz serwisów internetowych uznanych za konkurencyjne lub działających na niekorzyść www.smakarmenii.pl będą natychmiast usuwane przez administratora