Kategorie
Kulinaria

Chinkali

Chinkali to jedno z flagowych dań kuchni gruzińskiej. Nie można być w Gruzji i nie zjeść tej potrawy. Jeżeli tego nie zrobicie pobyt będzie nieważny. Przy gruzińskich drogach stoją niepozorne budynki, gdzie można zjeść wspaniałe chinkali. Moi znajomi jedli takie przy Gruzińskiej Drodze Wojennej. Więcej o Gruzji znajdziecie na blogu

Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna – 500-600 gramów;
woda mineralna – 250-300 ml;
sól – 1 łyżeczka;
jajko – 1 sztuka;
Farsz:
wołowina bez żył – 250 gramów;
wieprzowina, koniecznie z tłuszczem – 250 gramów;
smalec – 100 gramów;
woda mineralna – 250-350 ml;
średnia cebula – 1 sztuka;
czosnek – 1 ząbek;
kolendra – 1-2 pęczki;
pietruszka – 1 pęczek;
strączkowa zielona papryka – 1 sztuka (jeżeli jej nie macie, można się bez niej obejść);
czarny pieprz, słodka papryka i sól do smaku.

Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę na stolnicę. Musi powstać z niej górka. W środku robimy dołek. Całość solimy. Rozbijamy jajko do przygotowanego dołka. Później zagniatamy ciasto dodając wodę. Trzeba jednak z tym uważać, ciasto musi być twarde. Ciasto dzielimy na trzy części, owijamy je w folię i odstawiamy je na bok. Następnie przystępujemy do robienia farszu.

Mięso kroimy na małe kawałki i albo je blend ujemy, albo przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Siekamy zioła. Wkładamy je do blendera, dodajemy pieprz, słodką paprykę, sól, cebulę, czosnek, smalec i wszystko razem blendujemy. Możemy je także przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Próbujemy, doprawiamy według swojego smaku. Do przygotowanej masy dodajemy tyle wody, ile wchłonie w siebie mięso. Nie bójcie się dodawać dużo wody. Masa powinna być rzadka.

Ciasto wałkujemy na bardzo cienkie placki (ciasto będzie twarde i będzie ciężko się wałkować, dlatego dla wygody można użyć maszyny do ciasta).

Z ciasta wykrawamy krążki talerzykiem lub małą przykrywką.
Wkładamy do środka farsz (kopiasta łyżka) i łączymy brzegi ciasta w kształt przypominajmy woreczek, tak, by na górze powstały fałdy (im więcej tym lepiej). Jeżeli ogonek będzie za długi możemy go przyciąć.

Chinkali gotujemy w osolonej wrzącej wodzie 10-13 minut, do czasu aż wypłyną.
Wyjmujemy je bardzo ostrożnie, żeby pozostały w całości.

Przed podaniem spłukujemy je chwilę zimną wodą.
Klasycznie do chinkali podajemy czarny pieprz.

Chinkali trzeba też umieć jeść. Nie można ich kroić na mniejsze kawałki. Potrzebujemy rąk i tylko rąk. Chwytamy chinkali za ogonek, delikatnie nadgryzamy, wypijamy mięsny sok z wnętrza, przyprawiamy czarnym pieprzem i jemy dalej. Reszta jest milczeniem…