Chaczapuri (przepis na 12 sztuk)

xachapuri5-1

Składniki:
200 gramów ciasta francuskiego;
150 gramów średniosłonego sera (może być bryndza, feta);
200 gramów sera żółtego;
2 łyżki masła;
1 jajko;
1 żółtko;
mąka do rozwałkowania ciasta;
sól i pieprz do smaku;

Przygotowanie:
Sery trzemy na tarce (duże oczka).
Dodajemy do nich kawałki masła, jedno jajko, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170°C.
Ciasto francuskie wałkujemy tak, aby było dwa razy cieńsze niż na początku.
Kroimy je na 12 kwadratów.
Na każdy kawałek ciasta kładziemy łyżkę lub półtorej nadzienia.
Dobrze zamykamy brzegi ciasta tak aby przykryć nadzienie. Powinny powstać trójkąty.
Żółtko mieszamy z łyżką wody i smarujemy tym wierzch ciasta.
Pieczemy przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru.
Chaczapuri najlepiej jeść na ciepło, ale jeżeli zjemy je na zimno również się nic nie stanie. Ja wolę na ciepło, od razu z piekarnika, wtedy według mnie jest najsmaczniejsze.

Ten przepis wyświetlono 2289 razy.

Ten post dostępny jest także w języku: rosyjski

Diana Volokhova

O Diana Volokhova

W Polsce znalazłam swoje miejsce na Ziemi, a spełnienie marzeń jest coraz bliżej – zmieniłam hobby w zawód, wreszcie uwierzyłam w siebie, w swoją siłę i w to, że gotowanie to moje przeznaczenie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentarze wulgarne, obraźliwe, nawołujące do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych, zawierające SPAM, reklamy produktów, usług, komercyjnych oraz serwisów internetowych uznanych za konkurencyjne lub działających na niekorzyść www.smakarmenii.pl będą natychmiast usuwane przez administratora