Kategorie
Kulinaria

Bokon – przygotowanie w domowych warunkach

Składniki:
1 kg mąki;
1 łyżka soli;
25 gramów drożdży (chyba, że mamy zaczyn);
3-3,5 szklanki ciepłej wody (wszystko zależy od tego, kiedy uzyskamy efekt miękkiego ciasta)

Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę, uzyskamy coś w rodzaju stożka.
Dodajemy sól. W środku mącznego stożka robimy dziurkę, wkładamy tam drożdże, dolewamy trochę wody i zaczynamy wyrabianie ciasta. Podczas tej czynności powoli dolewamy wodę.
Ciasto wyrabiamy około 25 minut, dopóki nie będzie przyklejać się do rąk.
Nie używamy miksera! Pracujemy tylko rękami!
Otrzymamy gładkie i dosyć twarde ciasto.
Formujemy z ciasta kulę, posypujemy mąką i przykrywamy ręcznikiem, folią i kocem.
Zostawiamy je tak, póki dwukrotnie nie urośnie.
Dzielimy je na dwie – trzy części, w zależności od tego jak duży chcemy chleb.
Z kawałków ponownie formujemy kule i przykrywamy je ręcznikiem, folią i kocem.
Zostawiamy je na 30 minut.
Smarujemy blachę tłuszczem.
Wykładamy ciasto.
Formujemy rękoma gruby naleśnik.
Smarujemy go wodą.
Pieczemy w temperaturze 220°C przez 40-45 minut do zarumienienia.