Kategorie
Kulinaria

Baklawa

To jeden z najsmaczniejszych i najbardziej znanych deserów Wschodu. Inaczej robi się ją w Grecji, inaczej w Armenii i jeszcze inaczej w Turcji. Ja oczywiście robię ją tak jak w Armenii. Zastosowałam gotowe francuskie ciasto.

Składniki:
1 duże lub 2 małe opakowania ciasta francuskiego;
3 jaja;
1,2 szklanki cukru pudru;
800 gramów pokruszonych (niemielonych!) orzechów włoskich;
1 laska cynamonu;
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić ją laską wanilii);
3 ziarna kardamonu;
30 połówek orzechów włoskich do dekoracji;
Do syropu:
250 gramów miodu;
100 gramów cukru;
0,3 szklanki wody;

Przygotowanie:
Pokruszone orzechy mieszamy z kardamonem, cynamonem i wanilią.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Później stopniowo dodajemy cukier puder nadal ubijając.
Ciasto dzielimy na cztery części. Jedna z nich powinna być większa niż pozostałe.
Wałkujemy ciasto do wielkości blachy lub formy z piekarnika.
Dwie warstwy opiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C, ale pilnujemy, żeby nie było upieczone.

Najgrubszą warstwę ciasta (tę, która była największa i nie upieczone) kładziemy na spód. Smarujemy warstwę masą białkową , posypujemy orzechami. Przykrywamy następną niedopieczoną warstwą. Znowu kładziemy białko,orzechy, nakładamy drugą niedopieczoną warstwę i po raz kolejny nakładamy nadzienie. No to położymy ostatnią warstwę ciasta.
Wierzch smarujemy żółtkiem ubitym z łyżką wody.
Ciasto kroimy na diamenty. Nie przekrawamy warstwy na spodzie!
Dekorujemy diamenty połówkami orzechów.
Wszystko pieczemy w temperaturze 180°C na górnej półce przez 5-10 minut, a przez następne 20 minut na dolnej.

Gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Syrop gotujemy jeszcze 5 minut i dodajemy miód. Po dodaniu miodu gotujemy jeszcze przez 8 minut czasami mieszając.
Wyciągamy baklawę, diamenty przekrawamy razem ze spodem.
Zalewamy syropem.
Zostawiamy na 7-8 godzin w temperaturze pokojowej. Potem czeka nas eksplozja smaków.