Bakaliowa chatka

бакалиовый хатек 8

Większość Polaków zapewne zna kutię (przywędrowała do nas ze wschodu). Moja propozycja jest trochę inna. Wymaga czasu i pracy, ale uwierzcie mi, efekt jest wspaniały.

Składniki:
Ciasto:

125 gramów margaryny do pieczenia;
100 gramów śmietany 18%;
1 łyżeczka octu;
½ łyżeczki sody oczyszczonej;
1 ½ szklanki pszennej mąki;
Krem:
1 puszka kajmaku;
100 gramów masła;
2 łyżki koniaku (może być brandy);
2 łyżki wódki;
½ łyżeczki cynamonu;
Polewa:
½ szklanki cukru;
1 ½ łyżki kakao;
2 łyżki mleka;
50 gramów masła;
Orzechy i suszone owoce:
200 gramów rodzynek;
100 gramów suszonych śliwek;
100 gramów suszonych moreli;
100 gramów fig;
100 gramów daktyli;
200 gramów żurawiny;
100 gramów orzechów włoskich;
100 gramów orzechów laskowych;
100 gramów migdałów;
i co Wam jeszcze wyobraźnia podpowie…

Przygotowanie:
Sodę gasimy octem. Dodajemy ją do śmietany.
Oddzielnie ubijamy na puszysto margarynę, dodajemy śmietanę do margaryny.
Powoli sypiemy przesianą mąkę.
Musimy uzyskać miękkie ciasto, które nie będzie się przyklejać do rąk.
Z ciasta robimy wałek i dzielimy go na 15 równych części.
Przykrywamy je ściereczką i odkładamy, żeby odpoczęło.
Na suchej patelni podsmażamy wszystkie orzechy.
Z orzechów laskowych i migdałów ściągamy skórkę na tyle, na ile jest to możliwe.
Figi, daktyle, śliwki, morele kroimy na mniejsze kawałki.
Ciasto wałkujemy tak, aby uzyskać części o wymiarach mniej więcej 30×15 cm.
Nakładamy na nie po kolei i równo orzechy, daktyle, rodzynki, żurawinę i inne dodatki. Musimy zwrócić uwagę na to, by grubość nałożonych składników była jednakowa.
Zamykamy ciasto na końcach. Później jedną część nakładamy (nie przyklejamy) na drugą i przekładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym.
Ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Wyjmujemy je i odkładamy do wystygnięcia.

Na krem
Ubijamy masło na puszysto, dodajemy alkohol, cynamon i kajmak, wszystko razem ubijamy.
Pięć upieczonych wałków ciasta kładziemy obok siebie.
Smarujemy je (tak bardzo dobrze smarujemy – nie oszczędzamy) kremem.
Następnie na nich kładziemy cztery kolejne wałki ciasta.
Znowu bardzo dobrze je smarujemy. Na to kładziemy trzy kolejne wałki – smarujemy i tak robimy do czasu aż pokryjemy kremem ostatni wałek.
Oglądamy nasze dzieło i wszędzie gdzie brakuje kremu mocno nim smarujemy.

Polewa
Mieszamy cukier z kakao i mlekiem.
Ciągle mieszając gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż cukier rozpuści się.
Ściągamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy, polewamy tym naszą chatkę.
Pozostawić na noc do wchłonięcia kremu

Ten przepis wyświetlono 1421 razy.

Ten post dostępny jest także w języku: rosyjski

Diana Volokhova

O Diana Volokhova

W Polsce znalazłam swoje miejsce na Ziemi, a spełnienie marzeń jest coraz bliżej – zmieniłam hobby w zawód, wreszcie uwierzyłam w siebie, w swoją siłę i w to, że gotowanie to moje przeznaczenie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentarze wulgarne, obraźliwe, nawołujące do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych, zawierające SPAM, reklamy produktów, usług, komercyjnych oraz serwisów internetowych uznanych za konkurencyjne lub działających na niekorzyść www.smakarmenii.pl będą natychmiast usuwane przez administratora