Adżipsandali

DSC_0958-1

Składniki:
3-4szt. – bakłażana
3-4szt. - pomidora
2 - cebule
2 zabki - czosnku
50gr. - bazylia (najlepiej czerwona)
100gr. - kolendry
10gr - papryki ostra
60gr. - nasion granatu
2 łyżki - masła
Sól kamienna
3 łyżki - oleju roślinnego
Zmielony czarny pieprz do smaku
Kolendra suszona do smaku

Przygotowanie
1. Obieramy Bakłażany. Następnie kroimy wzdłuż na paski o grubości 5-7 mm .
2. Pokrojone plastry bakłażana wkładamy do osolonej wody na 15-20 minut. Następnie bakłażany należy dobrze wycisnąć, aby były jak najbardziej suche.
3. Smażymy bakłażany w oleju roślinnym w średniej temperaturze aż uzyskają złoty kolor, musza jednak być odrobinę „surowe” w środku. Po wysmażeniu bakłażanów wykładamy je na papierowy ręcznik, aby odciekły z oleju.
4. W tym czasie blanszujemy wszystkie pomidory. Następnie usuwamy skórkę i kroimy w kostkę, centymetr na centymetr.
5. Następnie kroimy cebulę w drobna kostkę i podsmażamy, aż do uzyskania złocistego koloru.
6. Czosnek I drobno pokrojona ostra papryka wraz z solą kamienną ucieramy w moździerzu. Rozgrzewamy patelnie z grubym dnem, pomidory na maśle smażymy przez krótka chwile, dorzucamy bakłażany, cebulę i naszą paprykowo-czosnkowa pastę. Razem dusimy prze 10-15 minut. Następnie dodajemy sól, pieprz i suszonę kolendrę , i zostawiamy do ostygnięcia.
7. Kiedy wystygło dodajemy posiekaną bazylię, kolendrę i nasiona granatu . Teraz możemy z pewnością stwierdzić, że ” Adzhapsandaly ” jest gotowe !!!

Ten przepis wyświetlono 1930 razy.

Ten post dostępny jest także w języku: rosyjski

Diana Volokhova

O Diana Volokhova

W Polsce znalazłam swoje miejsce na Ziemi, a spełnienie marzeń jest coraz bliżej – zmieniłam hobby w zawód, wreszcie uwierzyłam w siebie, w swoją siłę i w to, że gotowanie to moje przeznaczenie!

2 komentarze w Adżipsandali

  1. Anna mówi:

    Kolejne Twoje danie wygląda przepysznie(:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentarze wulgarne, obraźliwe, nawołujące do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych, zawierające SPAM, reklamy produktów, usług, komercyjnych oraz serwisów internetowych uznanych za konkurencyjne lub działających na niekorzyść www.smakarmenii.pl będą natychmiast usuwane przez administratora